Tuggning bra, artificiella sötningsmedel dåligt
Dela
Tidigare sötades tuggummin med socker, vilket bidrog avsevärt till kariesepidemin som spred sig över västvärlden under 1900-talet. Konstgjorda sötningsmedel introducerades för att förbättra tandhälsan och minska vikten, men resultaten levde inte upp till förväntningarna. Sötningsmedlen ledde inte till viktminskning utan orsakade istället andra, allvarligare hälsoproblem . Risken för blodproppar, hjärtinfarkter och cancer ökade med den ökade användningen av artificiella sötningsmedel.
Länge ansågs xylitol vara ett undantag eftersom det är naturligt utvunnet, men det har också visat sig öka risken för hjärtproblem och för tidig död. Sötningsmedel kan också förändra tarmfloran på ett sätt som kan orsaka IBS, även om detta ännu inte är helt förstådd.
Samtidigt visar forskning att tuggandet i sig är ett utmärkt sätt att hantera vikt. Det minskar hunger och ökar utsöndringen av hormoner från magsäcken. Detta är inte förvånande med tanke på att människor har tuggat för att lindra hunger under perioder av svält i hundratusentals år. Dessutom ökar tuggandet blodflödet till hjärnan , vilket hjälper oss att hålla oss alerta. Äldre personer med nedsatt tuggförmåga löper större risk att utveckla demens eftersom deras hjärnor inte får tillräckligt med blod. De bör aktivt bekämpa denna kognitiva nedgång genom att motionera och tugga.
Sammanfattningsvis borde vi tugga mycket utan att konsumera artificiella sötningsmedel. Men vi kan inte äta hela tiden, så vad ska vi göra? Förutom morötter, knäckebröd och annan svårtuggad mat finns det nu ett nytt tuggummi som inte innehåller något socker alls och inte är klibbigt. CHUMI erbjuder fantastisk tuggmotstånd och är så hållbart att det kan återanvändas många gånger. Vi behåller det goda och eliminerar det dåliga från tuggummit.
Länge ansågs xylitol vara ett undantag eftersom det är naturligt utvunnet, men det har också visat sig öka risken för hjärtproblem och för tidig död. Sötningsmedel kan också förändra tarmfloran på ett sätt som kan orsaka IBS, även om detta ännu inte är helt förstådd.
Samtidigt visar forskning att tuggandet i sig är ett utmärkt sätt att hantera vikt. Det minskar hunger och ökar utsöndringen av hormoner från magsäcken. Detta är inte förvånande med tanke på att människor har tuggat för att lindra hunger under perioder av svält i hundratusentals år. Dessutom ökar tuggandet blodflödet till hjärnan , vilket hjälper oss att hålla oss alerta. Äldre personer med nedsatt tuggförmåga löper större risk att utveckla demens eftersom deras hjärnor inte får tillräckligt med blod. De bör aktivt bekämpa denna kognitiva nedgång genom att motionera och tugga.
Sammanfattningsvis borde vi tugga mycket utan att konsumera artificiella sötningsmedel. Men vi kan inte äta hela tiden, så vad ska vi göra? Förutom morötter, knäckebröd och annan svårtuggad mat finns det nu ett nytt tuggummi som inte innehåller något socker alls och inte är klibbigt. CHUMI erbjuder fantastisk tuggmotstånd och är så hållbart att det kan återanvändas många gånger. Vi behåller det goda och eliminerar det dåliga från tuggummit.